SZILÁRD NITROGÉNMÛTRÁGYÁK

A leggyorsabban a nitrogén készlet fogy a talajból, a legszükségesebb tehát ennek pótlása.


Ehhez elengedhetetlenül szükséges a növény fejlõdési ütemének megfelelõ mennyiségû, a talaj adottságához igazodó, legmegfelelõbb nitrogénforma megválasztása.


PÉTISÓ

mészkõ, illetve dolomitlisztet tartalmazó ammónium-nitrát mûtrágya.

Hatóanyaga: 27 % N
7 % CaO
4,5% MgO

Különösen ajánlott savanyú (alacsony pH értékû) talajok kezelésére. Mg hatóanyaga fokozza a klorofill képzõdést, ezért kiválóan alkalmas a magnéziumigényes növények (burgonya, cukorrépa, évelõ pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti- és gyógynövények) termesztésére. Cukorrépa termesztéséhez különösen ajánlott a Bóros Pétisó. (0,3-0,5 % bórtartalom) Elõnyös fizikai tulajdonságai alkalmassá teszik hagyományos, valamint a pneumatikus rendszerû mûtrágyázó-gépekkel történõ egyenletes kijuttatásra, sõt repülõgépes mûtrágyázásra is. Savas talajon 100 kg Pétisóval jobb hatás érhetõ el, mint 100 kg ammónium-nitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz! Ez azt jelenti, hogy 1 Ft-ért több hasznos N-hatóanyag vásárolható Pétisó termékként, mint 34%-os ammónium-nitrátként. Ugyanakkor plusz hatásként jelentkezik a Ca és Mg talajjavító (pH talajszerkezet, vízháztartás), termésmennyiség és termésminõség javító hatása.


Javasolt alkalmazási adagok (tájékoztató jelleggel):
Gabona: 250-500 kg/ha
Kukorica: 350-650 kg/ha
Rét-legelõ: 400-650 kg/ha
Házikert: 250-500 kg/ha (25-50 dkg/10M2)

Összegezve a PÉTISÓ gyors és tartós hatást garantáló N-hatóanyagú mûtrágya, amely mind alap, mind fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára alkalmazható.


AMMÓNIUMNITRÁT

34% hatóanyagot tartalmazó nitrogénmûtrágya. Csekély pufferképességû talajokon átmeneti savanyodást okoz, ezért csak kalciummal jól ellátott talajokra javasolható. Alap- és fejtrágyázásra egyaránt alkalmas.

Javasolt alkalmazási adagok (tájékoztató jelleggel):
Gabona: 200-400 kg/ha
Kukorica: 300-500 kg/ha
Rét-legelõ: 250-550 kg/ha
Házikert: 200-400 kg/ha (20-40 dkg/10m2)

Tárolás:

Száraz, fedett tiszta helyen, ügyelni kell arra, hogy más mûtrágyákkal, éghetõ és szerves anyagokkal ne keveredjen. A tárolóhelyen és annak 5 méteres körzetében dohányozni, illetve nyílt lángot használni tilos!


KARBAMID

A legkoncentráltabb N-mûtrágya, mert 46% nitrogént tartalmaz, amid formájában. Hatása lassú, ezért kiválóan alkalmas alapmûtrágyázásra.
Fõleg az élénk mikrobiológiai tevékenységû talajokra javasoljuk. A karbamidot a vetés elõtt célszerû legalább 2-3 héttel a talajba bedolgozni, nehogy az ammonifikáció hatására fellépõ pH-növekedés és a nagy ammónia koncentráció hátráltassa a magvak csírázását!

Javasolt alkalmazási adatok (tájékoztató jelleggel):
Gabona: 150-300 kg/ha
Kukorica: 200-300 kg/ha
Rét-legelõ: 200-300 kg/ha
Házikert: 150-300 kg/ha (15-30 dkg/10m2)

Tárolás:

A karbamid nem higroszkópos, összetapadásra nem hajlamos, ezért ömlesztve is jól tárolható, szállítható. Az ömlesztett anyag légterét a nitrát mûtrágyák tároló terétõl el kell választani, mert átporzás esetén nedvszívó, könnyen elfolyósodó réteg alakulhat ki.