NÖVÉNYI TÁPANYAGOK


A növények a tápanyagokat részben a levegõbõl a levélfelületükön keresztül, részben a talajból a gyökerükön keresztül veszik fel. A növényi tápanyagoknak négy különbözõ formája van:

· maga a termõtalaj,

· szerves eredetû anyagok
(istállótrágya, zöldtrágya, szalma, kukoricaszár),

· biológiai nitrogénmegkötés (hüvelyesek),

· ásványi mûtrágyák.

A növények harmonikus növekedéséhez 13 nélkülözhetetlen elemre (tápanyagban) van szükség.

Elsõdleges fõ tápanyagok (makroelemek): nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K).

Másodlagos tápanyagok (mezo elemek): kalcium (Ca), magnézium (Mg), vas (Fe), kén (S).

Nyomelemek (mikro elemek): molibdén (Mo), kobalt (Co), bór (B), mangán (Nn),
cink (Zn), réz (Cu).

A mûtrágyázás során elsõsorban nitrogént, foszfort és káliumot juttatunk vissza, ezért különösen elõnyös olyan mûtrágya megválasztása, amely kalciumot, magnéziumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz.

NITROGÉN

Fõként a fehérjék, felépítésében vesz részt. Megfelelõ nitrogénellátás esetén fokozódik a fehérjék képzõdése, meggyorsul a növekedés, csökken a levelek öregedése. Felvétele elsõsorban gyökereken keresztül nitrát- és ammóniumion formájában történik. Kismértékben levélen keresztül való felvétel is lehetséges (karbamid vizes oldata). Hiányában a fejlõdés lelassul, sárgulás következik be. A túladagolás káros nitrát felhalmozódáshoz is vezethet (nitrát akkumuláló növények: spenót, saláta, sárgarépa, retek).

FOSZFOR

A növények számára nélkülözhetetlen tápanyag, elsõsorban a virág- és magképzést segíti elõ. Hiánya esetén a gyökerek fejletlenek, a gabonák bokrosodása mérsékelt. A levelek sötétzöld, kékeszöld színt vesznek fel, majd vöröses barnába mennek át. A virágzás, illetve a megtermékenyülés gyenge.

KÁLIUM

Kedvezõ hatást gyakorol a növények vízháztartására, fokozza növények fagytûrõ képességét és a szárszilárdságot. Elõsegíti a növények szénhidrát felhasználását. Hiánya esetén a levélszélek megbarnulnak, elhúzódik a növény fejlõdése és érése.